İran'ın ''İran Petrolüne Yaptırım Kararı Alırsanız Hürmüz'ü Kapatırım'' çıkışı bölgedeki tansiyonu yükselttiği gibi petrol fiyatlarını da yükseltti. ABD'nin bölgede 2. Dünya Savaşı sonrasından beri bulundurduğu 5. Filo ise buna asla izin vermeyeceğinin altını çizdi. Peki bölgedeki olası senaryoların petrol fiyatları ile ilişkisi ne?
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bölgede gerginlik ile petrol fiyatları doğru orantılıdır. Yani gerginlik artarsa petrol fiyatları artar, gerginlik azalırsa petrol fiyatları düşer.
Mevcut ekonomik düzen bunu gerektirmektedir. Çünkü Hürmüz Boğazı gerçekten Dünya Petrol Ticareti açısından korkunç bir öneme sahip. Burada oluşacak gerginlik Petrol Ticaretine olumsuz yansıyacağından Petrol fiyatları artacaktır.
1. SENARYO: SAVAŞ
İran'ın Hürmüz'ü kapatma tehdidi, ABD'nin 5. Filo cevabı, İran'ın askeri tatbikatı, Hürmüz'den ABD'ye ait bir uçak gemisinin geçişi, İran'ın geri dönmesin çağrısı, ABD'nin bunu umursamaması gerçekten kırmızı bir çizgide olduğumuzu ortaya koyuyor.
Ekonomik krizin Avrupa'yı kasıp kavurduğu bir dönemde İran'ın olası Savaşı bütün bir bölgeye yayacağını açıklaması, ve karmaşık müttefiklik ilişkileri olası savaşın adını belirliyor: 3. Dünya Savaşı!
Umuyoruz ki bölgedeki tansiyon bir an önce düşer. Çünkü Değerli Einstein'in bir sözü aklıma geliyor: ''3. Dünya Savaşı nasıl olur bilemem ama 4.'sü taş ve sopayla olacaktır''.
Bu senaryo umuyorum olmaz ama olması halinde kimsenin petrol fiyatları ile ilgilenmeyeceği kesin :)
2. SENARYO: SOĞUK SAVAŞ (GERGİNLİK DÜŞÜK)
Umarım 1. ve 3. senaryo değil de 2. senaryo gerçekleşir. Tüm bunlar bir sıcak çatışmanın olmasına neden olmaz ve gerginlik zaman içerisinde azalır. Petrol fiyatları normal bir seyir izlemeye devam eder.
3. SENARYO. SOĞUK SAVAŞ (YÜKSEK GERGİNLİK)
Bütün bunlar sıcak bir çatışmaya neden olmadı ama gerginlik iyice arttı. ABD - SSCB Soğuk Savaşı'nda olduğu gibi sürekli gerginlik. Belki Kore Savaşı gibi birkaç ufak (!) savaş. Bu durum petrolün oldukça yükselmesine neden olacaktır. Yüksek petrol fiyatları ortadoğu ülkelerinin zenginliğine zenginlik katacaktır. Krizlerden yeni yeni kurtulan hatta kurtulamayan Avrupa ise yüksek fiyatlar nedeniyle iyice batacak ve yeni bir ekonomik krizin içerisinde kendini bulacaktır.
SON NOT
Biz şu an 2. ve 3. senaryolar arasında gidip geliyoruz. Drone hadisesi ve İsrail'in İran'ı vurma isteğini siz düşünün.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder