Bankalar Çalışanı İşten Atmadan Önce Bir Daha Düşünmeli

HSBC'nin başını çektiği bir grup banka, bazı çalışanlarını işten attı. Ancak bu yolla sağladığı kardan daha çok hisseleri zarara uğradı. Yaşanan bu depremin ardından bankalara güvenin azaldığı ortak fikir.

Bankalarda ardı ardına gelen işten çıkarmalar ve hisse fiyatlarındaki düşüşün bankaların yakın dönemde düşünülenden daha fazla küçüleceğinin bir göstergesi.

İşten çıkarılanlar ve çıkacak olanlarla birlikte toplam rakamın 75 bini geçtiği ise inkar edilemez bir durum. Geçtiğimiz hafta yıl sonuna kadar 3.000 kişiyi işten çıkaracağını açıklayan Barclays ile 2 binden fazla kişiyi işten çıkaracağını belirten Credit Suisse bankalarının hisselerinin yüzde 20 üzerinde düşüş kaydettiği bilgisi bu durumu en iyi özetleyen örneklerden. Ama en iyisi bu değil.

HSBC 30.000 kişiyi işten çıkaracağını açıklamasının ardından hisseleri yüzde 17 oranında aşağıya geriledi, 15.000 kişinin istihdamına son vereceğini açıklayan Lloyds’un hisseleri de yaklaşık yüzde 17 oranında değer kaybetti. Goldman Sachs ve UBS gibi işten çıkarma açıklayan diğer finansal kurumların da hisse fiyatlarında düşüş gözleniyor. 500 binin üzerinde kişi istihdam eden Bank of America ve Citigroup bu hafta yatırımcılardan en büyük baskıyı gören bankalar olarak en ön sırada yer alıyor.

Hisse fiyatlarındaki düşüşlerin çalışanlar üzerindeki baskıyı arttırdığı ve muhtemelen bankaların daha fazla sayıda işçi çıkarmalarına neden olacağı kaydedildi. Ancak benim görüşüme göre bankaların bu hisse düşüşlerini göz önüne alarak bu işten çıkarmaları ertelemeleri hatta istihdam sağlamaları gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder