Dünya Çok Az Büyüyecek Ve Türkiye de Bundan Etkilenecek

Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, dünyanın en az büyüme senaryosu ile karşı karşıya olduğununun altını çizerek olay yaratan şu sözlerini kaydetti: Türkiye de bundan etkilenecek.

Türkiye’nin 2001 ekonomik krizinden çıkış yolunu açan dönemin Devlet Bakanı ve Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, dünyanın en zayıf büyüme senaryosu ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Derviş, Türkiye’nin de bu durumdan etkileneceğini belirtti. Sorunun siyasi olduğunu ve karar alma mekanizmalarının işlemediğini anlatan Derviş, iyimser bir yorumla, Avrupa’daki krizin ise küresel ekonomide nasıl ortak hareket edilmesi gerektiğini ülkelere öğreteceğini kaydetti.

Washington’da IMF-Dünya Bankası toplantıları sürerken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Derviş, şu değerlendirmelerde bulundu:

S.: Yaşanan çalkantılı durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
C.:  6-8 ay öncesine kıyasla bütün öngörüler çok daha karamsar. Özellikle gelişmiş ülkeler için. Dolayısıyla bu yılki IMF/Dünya Bankası toplantıları, 2008 kadar kötü olmasa bile bazı bakımlardan 2008’i andıran bir hava içinde.

S.: Mevcut durumun daha da kötüleşmesi mümkün mü?
C.:  Büyük negatif büyümeler yok. Ama gelişmiş ülkelerdeki duraklama ciddi. Benim öngörüm ABD ve Avrupa’da büyüme yüzde 1’in ötesine geçemeyecek. Japonya’da zaten büyüme uzun zamandır çok zayıf. IMF de beklentilerini aşağı çekecektir. 2008 finans krizi dışında uzun zamandır görülen en zayıf büyüme senaryosuyla karşı karşıyayız. Belki de sıfır bir büyüme göreceğiz önümüzdeki aylarda.

S.: O kadar önlem paketine rağmen neden toparlanmadı?
C.:  Toparlanmadı çünkü devlet destekli Keynesçi tedbirler toparlanma havası yarattı. Daha kötü bir küçülmeyi önledi. Fakat bu devlet desteği geri çekilince, özel tüketim ve yatırımdan kâfi bir talep gelmeyince, ekonomi yeniden büyüme ivmesini kaybetti. İşin ciddi tarafı çok düşük, sıfıra yakın faize rağmen oluyor bu. Artık para politikasının daha da destekleyici olması zor. Nominal faizler negatif olamayacağına göre...

S.: Gelişmekte olan ülkeler etkilenecek mi?
C.: Etkilenecek. Küçük bir kriz etkilemez. Ama Amerika ve Avrupa’da büyüme sıfıra yaklaşırsa, piyasalarda sorunlar ortaya çıkarsa, gelişmekte olan ülkelerin bundan etkilenmemesi imkansız. Çok büyük rezervleri olan Çin belki en az etkilenir. Ama yavaşlama bütün gelişmekte olan ülkeleri etkileyecek. Bu arada Türkiye’yi de maalesef etkileyecek.

S.: Türkiye, krizdeki Avrupa’ya ne kadar entegre?
C.: Türkiye tabii Euro Bölgesi değil ama ihracat ve ithalat açısından bağlı. Finans akımları açısından bağlı. Ama Euro’yu kabul etmiş bir ülke olmadığı için, Euro bölgesindeki birbirine bağlılık derecesi yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder