Turkcell İkinci Çeyrekte Zarar Etti

Turkcell ikinci çeyrekte kur farkı gideri ve Rekabet Kurulu cezası için ayrılan karşılıkla birlikte 21.4 milyon TL zarar ettiğini açıkladı.

Turkcell Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'na (UFRS) uygun açıkladığı konsolide sonuçlara göre, ikinci çeyrekte Belarus iştirakinin kur farkı gideri ve Rekabet Kurulu (RK) cezası için ayırdığı karşılıkla 21.4 milyon TL zarar etti.

Reuters'ın 18 analistin tahminiyle yaptığı ankette, kur farkı gideri ve RK cezası için ayrılan karşılığa rağmen, şirketin yüzde 91 düşüşle 39.5 milyon lira net kâr açıklaması bekleniyordu.

Şirket, geçen yıl ikinci çeyrekte 422.3 milyon lira net kâr açıklamıştı. Turkcell'in KAP'ta yer alan açıklamasında, oluşan zararla ilgili yapılan değerlendirmede, "Turkcell Grubu’nun kaydettiği 21.4 milyon TL net zarar, temel olarak Belarus’taki devalüasyonun etkisinin yanı sıra, Rekabet Kurulu’nun verdiği ceza ile ilgili ayrılan karşılık gibi AVFÖK’e etkisi olmayan, ancak net kârı etkileyen bir defaya mahsus olarak kaydedilen giderlerden kaynaklandı. Bu etkenler hariç tutulduğunda grup net kârı 472.4 milyon TL olacaktı" denildi.

Turkcell'in KAP'a bildirdiği ikinci çeyrek sonuçlarına göre, konsolide gelirleri ise yüzde 1.7 artışla 2.28 milyar lira oldu. Turkcell'in satış gelirlerinin 2.25 milyar lira ile yatay kalması bekleniyordu.

Gelirlerin dağılımına bakıldığında, Turkcell Türkiye'nin gelirleri yatay seyirle 1.98 milyar lira olurken, Turkcell Türkiye'nin mobil internet gelirleri yüzde 55.3 artışla 166.3 milyon lira oldu. Grup iştiraklerinin gelire katkısı geçen yılki yüzde 11.4 seviyesinden yüzde 13.3'e yükseldi. Turkcell Superonline'ın gelirleri yüzde 29.4 artışla 104.7 milyon liraya çıktı.

Turkcell'in grup AVFÖK'ü ise 721.1 milyon lira ile 685 milyon liralık beklentinin üzerinde gerçekleşirken, artan arabağlantı giderleri nedeniyle geçen yılki 724.4 milyon liranın hafif altında kaldı. Grup AVFÖK marjı da geçen yıla göre hafif düşüşle yüzde 31.6 oldu.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, yaptığı değerlendirmede, "Gelirlerimizin büyük bir kısmını oluşturan Türkiye mobil pazarındaki zorlu rekabet şartlarının 2011 yılının ikinci yarısında da devam edeceğini öngörüyoruz. Yine de, bu şartlara rağmen Turkcell’i hem daha rekabetçi, hem de müşterilerimiz açısından daha cazip hale getiren aksiyonlarımızı sürdürüyor ve iştiraklerimizin de katkısıyla Turkcell Grup bazında hedeflediğimiz büyüme ve kârlılık seviyelerine ulaşacağımıza inanıyoruz" dedi.

Türkiye mobil pazarında ikinci çeyrekte agresif rekabetin sürdüğü ve rakiplerin pazar payı odağının devam etmesi nedeniyle fiyat ve kârlılığın baskı altında kaldığı belirtilen açıklamada, pazar koşullarına bağlı olarak, 2011 yılında gelir için 9.3-9.6 milyar TL ve AVFÖK için 2.9-3.05 milyar TL olarak belirlenen hedef aralığının alt limitlerinde gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.

Açıklamaya göre, 2011 yılı ilk altı ayında grup yatırım harcaması 518.1 milyon lira olurken, yılın tamamı için bu tutarın yaklaşık 1.5 milyar lira olması bekleniyor.

Turkcell 34 Milyon Aboneye Sahip
Toplam abone sayısı 30 Haziran itibariyle yıllık yüzde 0.6 artışla 34.1 milyon olan Turkcell'de ikinci çeyrekte abone kayıp oranı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 9.8'den yüzde 6.1'e geriledi.

TL bazında bileşik abone başına aylık gelir (ARPU) ikinci çeyrekte yüzde 1 artışla 19.6 TL oldu. Mobil internet gelirleri ise yüzde 50'nin üzerinde arttı.

Konsolide borç tutarı 30 Haziran itibariyle 3.05 milyar lira olarak belirtilirken, bunun 880.4 milyon lirasının Ukrayna operasyonlarıyla ilgili olduğu ifade edildi. Konsolide borcun 2.15 milyar TL’si değişken faizli olurken, bunun 1.09 milyar TL’lik kısmının vadesi bir yıldan önce dolacak. 30 Haziran itibariyle TL bazında borç/yıllık AVFÖK oranı yüzde 106.5 seviyesine yükseldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder