Merkel ve Sarkozy Görüşmesi Öncesi Piyasalar

Bugün ekonomi çevrelerinin yakından takip ettiği bir görüşme var: Avrupa Merkez Bankası ve Sarkozy. Bildiğiniz gibi son günlerde Fransa ile ilgili NetteFinans'ta yayınladığım haber sayısında çok büyük bir artış var. Çünkü son günlerde Fransa'nın adı kriz ile anılmaya başladı. Ancak günün gündemine bomba gibi düşen bir haber, kritik görüşme öncesinde piyasaların feleğini şaşırttı: Almanya %0 büyüdü.

Haftanın ilk işlem gününü iyimser bir havada kapatan dünya borsaları yeni günde gerçekleşen satın almalarında etkisinde. Dün Google'ın Motorola'yı 12.5 milyar dolara alması sonrasında Bank of America'nın da kredi kartı bölümünü sattığı açıkladı. Bu satışla bir günde 21 milyon dolarlık birleşme ve satın alma gerçekleşmiş oldu.

ABD kapanışları bu haberlerin etkisi ile haftanın ilk işlem gününü Dow Jones yüzde 1.9 yükselerek 11482 seviyesinde, S&P 500 yüzde 2.18 yükselerek 1204 seviyesinde ve Nasdaq endeksi yüzde 1.88 yükselerek 2555 seviyesinden tamamladı. Kötü gelen verilere karşın satın alma haberleri ile ABD endeksleri, arka arkaya üç gündür yükseldi böylece S&P'nin ABD'nin kredi notunu indirmesinin ardından geçen hafta yaşanan sert satışları silmiş oldu.

Yeni günde Asya tarafında dün kapalı olan piyasalar arayı kapatmak için yükselirken Japanya'da güne gel gitler hakimdi. Asya Borsaları yüzde 0.9'luk artışla kapandı.Dün kapalı olan Seul yüzde 4 yükselirken, Mumbai yüzde 0.9 artıda.

Avrupa tarafında ise bugün gerçekleşecek olan Merkel Sarkozy toplantısı takip edilecek. Eurobond opsiyonunun görüşülmeyeceği bilgisi gelirken sabah saatlerinde
Almanya'nın beklentilerin altında büyüme verisi euro doları 1.44'ün altına çekti. Almanya 2'inci çeyrekte yüzde 0.1 büyüdü beklentiler yüzde 0.5 olması yönündeydi. Yıllık tahminler yüzde 4.9'dan 4.7'ye çekildi.

İçeriye döndüğümüzde dün spor hisselerinin önderliğinde yüzde 2.48 artışla kapanan İMKB yeni günde dışarıyı takip edecek. Bugün ikinci kez finansal istikrar komitesi toplanacak. Gösterge tahvil yeni güne 8.12 bileşik seviyesinden başlayacak.

Para piyasaları tarafında dolar tl güne gevşeyerek 1.7653'ten başlarken sepet kur 2.1562 seviyelerinde.

Dün hızla yükselen petrol fiyatları bu sabah geriliyor. ABD ham petrolü 87.4 dolar, brent petrolü 109.5 dolarda.

Altın, yükselişini sürdürüyor. Vadeli altın, 1767 dolar seviyesinde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder