Dış Borsalar Yanıyor!

Hemen hemen hergün sizlerle en az bir kriz haberi paylaşıyorum. Bugün ise bu kriz haberlerinin doğurduğu bir kriz haberini paylaşacağım: Dış borsalar, ABD ekonomisinin ikinci bir kriz ile karşı karşıya olduğu ve Avrupa'da borç krizinin yayılabilme riski nedeniyle adeta dalgalarla boğuşuyor.

ABD borsaları dün 2009 yılında meydana gelen ekonomik krizden bu güne dek görülen en yoğun satışlarla önemli bir düşüş yaşadı. S&P 500 ve Dow endeksleri yüzde 4'ün üzerinde düşerken, Nasdaq'daki düşüş yüzde 5'i aştı.

Kayıplarda ABD'ye ilişkin resesyon endişeleriyle Avrupa'daki borç krizinin iki büyük ekonomiyi daha tehdit ettiğine dair kaygılar etkili oldu.

Asya borsaları da Wall Street'te dün gerçekleşen düşüşün ardından bugün yüzde 5'in üzerinde düşüş kaydetti.

Piyasadaki gerilemenin nedenleri arasında ise ABD'de bozulan ekonomik dataların büyümede yavaşlamaya işaret etmesi ve Avrupa borç krizinin tüm çarelere rağmen, Euro Bölgesi'nin iki büyük ekonomisi İtalya ve İspanya'yı da tehdit etmesi gösteriliyor.

Düşüşten bankacılık, enerji ve teknoloji dahil bütün sektörlerin ciddi biçimde etkilendiği dünkü seansta Bank of America yüzde 7.4, Citigroup yüzde 6.6 ve Hewlett-Packard yüzde 5.1 değer kaybetti. CBOE Volatilite endeksi yüzde 35.4 yükseldi.

Analistler son 10 günün dokuzunda yaşanan düşüşe rağmen kayıpların devam edebileceği öngörüsünde bulunuyor.

Dün Wall Street'te ve bugün Asya borsalarında gözlenen sert satışların, Avrupa borsalarının güne düşüşle başlamalarına yol açması bekleniyor.

Analistler, piyasalarda gözlerin ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinde olacağına işaret ediyorlar.

Cantor Index analistleri, FTSE 100'ün 100 puan, Dax'ın 130 puan ve Cac-40'ın 67 puan ekside açılacağını tahmin ediyorlar.

Bu haber bir kez daha 2. ekonomik kriz mi geliyor isimli yazımın haklılığını gözler önüne serdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder