Memura Güzel Haber: Zam Gecikmeyecek!

Daha önce yayınladığım haberde 2.5milyon memura yapılacak zammın ertelenebileceğini yazmıştım. Bugün ajanslara düşen son haberde kötü zam haberinin mutlu sonla bittiği yazıyordu. Yani TBMM açılınca yeni yasa için çalışma yapılacak. Düzenlemenin tamamlanmasının ardından da toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak.


Her yıl 15 Ağustos ile 30 Ağustos arasında yapılan ve 2,5 milyon memurun zam miktarının belirlendiği toplu görüşme dönemi tarihe karıştı. Geçtiğimiz hafta Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile bir araya gelen üç memur konfederasyonunun başkanı, 12 Eylül referandumu ile memurun toplu sözleşme hakkının Anayasa'ya girdiğini hatırlatarak, artık toplu görüşme yapmak istemediklerini ilettiler. Varılan uzlaşma sonucunda toplu görüşme döneminin fiilen sona erdirilerek toplu sözleşme yapılabilmesi için gerekli olan yasal düzenlemenin Meclis'ten geçirilmesi kararlaştırıldı. Toplu sözleşme yasası çıkana kadar da zam pazarlıkları ertelendi. Ancak bu durum, çeşitli soru işaretlerini beraberinde getiriyor. 12 Eylül referandumunun ardından Meclis'in yaklaşık 7 ay çalışmış olmasına rağmen toplu sözleşme yasasının çıkarılamamış olması, endişeleri artırıyor.

Ancak Çalışma Bakanlığı, memurun zamlı maaşının 15 Ocak'a yetişmesi için işi sıkı tutuyor. Yeni yasanın hazırlanması için sendikalarla birlikte ortak çalışma başlatıldı. Toplu sözleşme hakkının nasıl kullanılacağının ayrıntılı olarak yer alacağı yasa için bugün sendikalar ile Bakanlığın teknik heyetleri çalışmaya başlayacak. Teknik heyetlerin çalışmasının ardından toplu sözleşme yasasına son şekli verilecek. Yasa, eylül ayının ikinci yarısında Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Böylece 1 Ekim'den itibaren konunun TBMM gündeminde hızla yer alması sağlanacak. Bu sürecin en az 1 aylık zaman alması bekleniyor. Kasım ayında ise ertelenen zam pazarlığının başlaması bekleniyor. Ancak yasanın Meclis'ten geçme süreci uzarsa zam pazarlığı da sarkacak. Anlaşamama durumunda ise uzlaştırma kurulu ya da hakem heyeti devreye girecek.

Öte yandan aralık ayı, Meclis'te bütçe görüşmelerinin sürdüğü dönem oluyor. Meclis'te bütçe görüşmeleri yapılırken memurun alacağı zammın henüz belirlenmemiş olması, önemli bir sorun teşkil edecek. Bu durumun önüne geçmek için de Çalışma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı koordineli çalışma yapacak. Memurun alacağı zam miktarının bütçe görüşmeleri öncesinde tespit edilmesine çalışılacak. Her yıl 15 Ocak'ta zamlı maaş alan memurun bu yıl da aynı şekilde zamlı maaşını gününde alması sağlanacak. Hükümetin, zamlı maaşların ertelenmesi gibi bir ihtimale sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder