Borsa Kan Kaybetmeye Devam Ediyor!

Piyasalar kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin ABD'nin notunu indirmesiyle başlayan sert düşüşe bir türlü engel olamıyor.

Borsalarda tarihi kayıplar yaşanırken, altın 1,772 dolar seviyelerine ulaşarak kırdığı rekorun üzerine bir rekor daha kırmış oldu. Türkiye'de ise TL, dolar ve euro karşısında zirve seviyelerinde bulunuyor.

Dün küresel çapta merkez bankalarının açıkladığı tahvil alım ve likidite sağlama taahhütlerine rağmen tansiyonu düşmeyen piyasanın ateşini, ABD Başkanı Barack Obama'nın konuşması bile dindiremiyor. Dünya yeni bir krizin eşiğinde. Bu olaylar yaşanmadan önce 2. kriz uyarısını yaptığım yazıma ulaşmak için tıklayın.

ABD Başkanı Obama her ne kadar, dün akşam yaptığı konuşmasında piyasalar ABD'nin ''AAA olan notuna hala inanıyor... ABD hala notu AAA olan bir ülke'' dese de, ABD borsaları 2008 yılından beri yaşadığı en sert düşüşlerini yaşıyor.

S&P 500 Endeksi günü 2008 yılından beri en hacimli ve sert düşüşüyle yüzde 6.6 değer kaybıyla kapatırken, Dow Jones Sanayi Endeksi'nde yüzde 5.5, teknoloji endeksi Nasdaq'da da yüzde 6.9'luk değer kaybı yaşandı.

ABD borsalarının ardından çöküş Asya piyasalarında da devam etti. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.6 gerilerken, Hong Kong Borsası yüzde 6.1, Çin'de de Şangay Borsası yüzde 1.1 düşüş sergiledi.

Dolar ve Euro Havalarda
Olumsuz hava kur tarafında da etkili olurken, dolar, yen ve euro karşısında geri çekildi. Euro/dolar paritesi 1.42'nin üzerinde hareket ederken, kur tarafındaki hareketin içerideki yansıması çok daha sert oldu.

TLAsya piyasalarında sert düşüş yaşadı. Dolar/TL yüzde 2'yi geçen yükselişle 1.8'i aşarken, Euro/TL de yüzde 2.2'lik artışla 2.56'ya yaklaştı.

Ekk Acilen Toplanıyor
Birazda yurda dönelim. Bugün Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak. Toplantıda son gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri ve olası önlemlerin konuşulmasını bekliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder