Piyasalarda Pazartesi Gerginliği

ABD'nin tarihinde ilk kez notunun düşürülmesinden sonra piyasalarda çok sert kayıplar yaşanıyor. Asya borsalarında yüzde 5'e varan düşüşler görülürken bu oran ABD'nin yakın müttefiki İsrail'de çok daha sert oldu. Dolar içeride 1,76'ya yaklaştı.

Asya borsaları küresel yetkililerin yatırımcı güvenindeki çöküşü engelleme çabalarına rağmen hızlı düşüşler yaşıyor.

Japonya'da Tokyo Borsası'nın temel göstergesi Nikkei 225 Endeksi haftanın ilk işlem gününde yüzde 2.18 (202.32 puan) azalarak 9 bin 97 puandan kapandı.

Bir başka Asya ülkesi Çin'in Şanghay Borsası'nda SE Composite Endeksi yüzde 3.38 ve SE Endeksi yüzde 3.38, Tayland Borsası yüzde 2.89, Hindistan Borsası yüzde 2.63, Avustralya Borsası yüzde 2.69, Singapur Borsası yüzde 4.60, Güney Kore Borsası yüzde 4.06, Endonezya Borsası yüzde 4.99, Hong Kong Borsası yüzde 3.76 ve Tayvan Borsası yüzde 3.82 değer kaybetti.

ABD vadeli hisse senedi piyasalarında da yüzde 2'nin üzerinde düşüş yaşanıyor.

Avrupa borsaları endeks vadeli işlemleri ABD'nin kredi notunun Standard & Poor's tarafından indirilmesinin ardından açılışta sert kayıplara işaret ediyor.

Borsalardaki düşüşlerde ABD ekonomisine yönelik resesyon endişeleriyle ABD'nin kredi notunun düşürülmesi ve Avrupa ülkeleriyle ilgili endişelerde de etkili oldu.

G7 ülkelerinden yetkililer yaptıkları açıklamada piyasalarda istikrarın sağlanması için gereken bütün girişimlerde bulunulacağını belirttiler.

ABD borsaları volatilitenin yüksek olduğu cuma günkü seans ile iki yıldan uzun sürenin en kötü haftasını geride bıraktı. İşlem hacminin bir yıldan uzun bir zamandır görülen en yüksek seviyeye ulaştığı haftanın son gününde, 15.9 milyar ile günlük ortalamanın iki katından fazla miktarda hisse senedi el değiştirdi.

ABD borsalarında geçen hafta gelen yoğun satışlar ekonomideki zayıf büyümenin yaratığı umutsuzluğu ve politikacıların Avrupa ile ABD'deki yüksek kamu borçlarına ilişkin endişeleri yatıştırmadaki başarısızlıklarını yansıttı. Wall Street'in korku göstergesi CBOE Volatilite endeksi 39.25'e kadar yükseldi.

Euro Tarihi Bir Rekor Kırdı
İMKB serbest piyasada avro 2,5000 lirayı aşarak Türk Lirası karşısında tüm zamanların rekorunu kırdı.

Geçen haftayı 2,4620 liradan kapatan avro sabah açılışta 2,5000 lira seviyesinin üstünde 2,5200 lirayla Türk Lirası karşısında en yüksek seviyesine ulaştı.

İMKB serbest piyasada saat 09.30 itibariyle avro 2,5090 liradan alınıp 2,5180 liradan satılıyor.

Öte yandan serbest piyasada, dolar satışta 1,7520 lirayla güne başlayarak 2009 Mart başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar, geçtiğimiz haftayı 1,7400 liradan kapatmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder