S&P 9 AB Ülkesinin Kredi Notunu Düşürdü!

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard And Poor's, 9 AB ülkesinin notunu kırdı!

Avrupa borsalarındaki kayıplar yüzde 1’i buldu. Dolar 1.86 lirayı geçti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un bazı Euro Bölgesi ülkelerinin kredi notlarını indirme, bazılarınında yönünü negatife çevirme eylemi piyasalarda bomba etkisi yarattı. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 1’i aşarken euro, dolar karşısında son 16 ayın en düşük seviyesi olan 1.26’yı gördü.

S&P Fransa ve Avusturya’nın AAA olan kredi notlarının birer kademe düşürüldüğünü açıkladı. Kredi derecelendirme devi İspanya, Malta, Slovakya, Slovenya, Kıbrıs Rum Kesimi, Portekiz ve İtalya’nın notlarını da düşürme kararı aldı. Almanya ise merakla beklenen AAA notunu korudu.

S&P ARALIK AYINDA UYARMIŞTI!
S&P’nin dün birçok AB ülkesinin notunu kıracağı haberi sızınca piyasalar karıştı. Kaynak kredi notu indirilecek ülkeler arasında Almanya, Lüksemburg ve Hollanda’nın yer almadığını da belirtmişti. S&P ise önce euro bölgesi üyesi ülkelerden bazılarının notlarının indirileceğine dair haber hakkında yorum yapmasa da gece yarısı notları açıkladı.

S&P, geçen yıl aralık ayı başında, 15 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunu düşüreceği uyarısında bulunmuştu. Kuruluş, Euro Bölgesi’nin kötüleşen borç krizinin bölgenin güçlü ülkelerini etkilediğine işaret ederek, kredi notu AAA olan Almanya, Lüksemburg, Avusturya, Finlandiya, Fransa ve Hollanda ile diğer 9 ülkenin kredi notunu muhtemel indirim için izlemeye aldığını bildirmişti.

S&P, bu karara Euro Bölgesi’nde artan sistematik stresi gerekçe göstermiş, Euro Bölgesi’nde diğer bir resesyon riskinin artmasının kararın sebeplerinden biri olduğunu da ifade etmişti. S&P, Fransa, Avusturya, İspanya, Malta, Slovakya, Slovenya, Kıbrıs Rum Kesimi, Portekiz ve İtalya’nın notunun düşürüldüğünü açıkladı.

İTALYA'DA TAHVİL FAİZİ COŞTU!
İtalya’nın tahvillerinin getirisi, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un bazı euro bölgesi ülkelerinin kredi notunu indireceğine dair üst düzey bir euro bölgesi kaynağının açıklamasının ardından yükseldi. İtalya ile Almanya’nın 10 yıllık tahvilleri arasındaki getiri farkı 505 baz puana yükseldi. İtalya’nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi ise 17 baz puan artışla yüzde 6.82 oldu.

DOLAR YENİDEN YÜKSELİŞTE!
Euro Bölgesi ülkelerinin notunun düşürüleceğine yönelik haberler içeriye de yansıdı. Önceki gün 1.83 liraya gerileyen dolar, dün 1.86 liranın üzerine çıktı. İMKB endeksi de yüzde 1.14 değer kaybıyla 51.561 puana geriledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder