Borsada Kafalar Karışık

Geçen hafta borsa çok ağır darbeler almıştı. Geçen haftanın aksine yeni haftaya iyi bir başlangıç yapan borsada hala risk algılamalarının devam etmesi  ve kafalardaki karışıklığın sürmesi endişelerin artmasına neden oluyor.

Avrupa yaşanan borç krizi endişeleri ve ABD'nin kredi notunun indirilmesiyle ağustos ayının ilk haftasında global piyasalarda hızlı bir satış dalgası yaşanmıştı. Yatırımcıların riskli varlıklarından kaçışı borsa cephesinin ağır yaralar almasına sebep olmuştu.

4-11 Ağustos tarihleri arasında yaşanan sert dalgalanma İMKB'de ise adeta kasırga etkisi yarattı. Küresel endişelerden etkilenen İMKB yüzde 26'nın üzerinde kan kaybetti, hisse senetleri 65 milyar lira eridi. ABD'den sonra Fransa'nın da kredi notunun düşürüleceği söylentileri ile piyasalar geçen hafta gitti geldiyse de, FED'in uzun bir süre faizleri düşük tutacağı açıklamaları şimdilik piyasaları sakinleştirmeye yetti. Ancak hala Avrupa'daki borç sorununun çözümüne ilişkin yol haritasının netleşmemesi risk algılamalarını tam anlamıyla yatıştırmadı.

JP Morgan'ın Asya ve gelişen piyasalar Baş Stratejisti Adrian Mowat'ın ''Gelişen piyasalar henüz dibi görmedi'' açıklaması krize ilişkin kafa karışıklığını daha da artırdı. Borsalar, şu an taban arayışında. Şimdilik taban seviyemiz 50 binlerde. Kötümser senaryo işlerse 46 binli seviyeler yeni dip olarak görünüyor.

Avrupa'daki karışıklığın boyutu artarsa düşüş hızlanır, dolarda ilk etapta 1,85 seviyeleri görülebilir. Altın için ise hedef belirtmek çok güç. Borç sorununa köklü çözüm bulunamaz ve eksi büyümeler devam ederse hisselerden kaçış kaçınılmaz görünüyor. Bu kaçış da yeni diplere neden olabilir. Tüm olumsuzluklara rağmen, piyasada iyimserler de var. İyimserlerin senaryosuna göre Avrupa'daki kriz zaten fiyatlara yansıdı. Tüm bunlara rağmen yeni dip arayışı gündeme gelirse bunun sonu ekonomik felaket olur.

BORSALARDA TABAN OLUŞTURULUYOR
Gedik Menkul Kıymetler Genel Müdürü Erhan Topaç: Borsalarda taban oluşturulmaya çalışıyor. Eğer İtalya ile ilgili cidi bir şey çıkarsa yeni bir dip olma ihtimali. var. O dip olur olmaz o başka bir konu. Borsalara uzun dönemli bakılması lazım. Bugün aldım yarın çıktım borsada işlem yapmak doğru değil. Biraz daha düşüş olabilir. İtalya'da karışıklık olursa şu anda hafif yatıştı gibi görünüyor.Büyümelerde bir sorun çıkarsa gerileme olabilir. Çok ani yüksek dalgalanma ile borsalarda düşüş oldu. İşlem hacmi de yüksekti. sindirmesi vakit alıyor.'

KÖKTEN ÇÖZÜM OLMAZSA ÜÇÜNCÜ DİP DE YAŞANIR
Ekonomist Uğur Civelek: 1995 sonrasında dünyada borçluluk düzeyinde çok tempolu bir artış var. Ama faaliyet gelirleri konusunda rekabet koşulları nedeniyle olumsuzlaşan bir azalma var. Biri geliri azaldığı halde artıyor gibi harcıyorsa bu işin sonu sakattır. Merkez bankaları hep ağrı kesici vererek parasal genişlemeye gitti. Bu da sorunları büyüttü. Bence Avrupa'da sorun bu. Kökenine inilmediği sürece, tahvil ihracı yoluyla sadece kısa vadede gün kurtarılır. Sorunun ağırlaştığını düşünüyorum. Türkiye'de benzer bir sorun var. Son 10 yılda hızla büyüdü. Bu tartışılmadığı sürece ikinci üçüncü dip de olur, üçüncü dip de...'

YAVAŞLAMA OLSA DA RESESYON BEKLENMİYOR
BofA Merrill Lynch ağustos ayı Fon Yöneticileri Araştırması'na göre yatırımcılar küresel ekonominin önümüzdeki 12 ayda ciddi ölçüde yavaşlayacağına ancak resesyona girilmeyeceğine inanıyor. Küresel araştırmaya katılanların net yüzde 13'ü dünya ekonomisinin daha zayıf bir büyüme dönemine girdiğini düşünüyor. Yatırımcılar başta dönemsel hisseler olmak üzere hisse senetlerinden çıktığından nakit varlıkları kredi krizinin en yoğun yaşandığı günlerden bu yana en yüksek seviyelerine tırmandı. Nakit pozisyonları, 2008 Aralık ayında ulaştığı yüzde 5,5'luk rekor düzeye yaklaştı.

YENİ DİPLER YAŞANABİLİR
Turkish Yatırım Strateji Müdürü Gökhan Uskuay: Ekonomilerde ortak endişe 2011 birinci çeyreğinde tepe yapmış büyüme rakamlarının aşağı yönlü düşmesidir. Enflasyonla ilgili tehdit öngörmüyorum. Ciddi olan sıkıntı büyümedir. Borsalarda henüz dibi görmedik. Şu anda büyümenin hız kesişinin ne kadar süre devam edeceğini bilmiyoruz. Bu düzeltme hareketi mi, yoksa 2008 büyüklüklerine geri dönüş mü? İMKB'de buradaki gelişmelerin derinleşmeyeceği, gelişmiş ülkelerin hiçbir tanesinin eksi büyüme görmeyeceği varsayımı altında endeksin 46 bin 500'ü tutunacağını öngörüyorum. Önümüzü görmek için biri iki aylık süre var. Eylülden sonra takvim biraz daha yoğunlaşacak. Yeni dipler yaşanabilir.'

DÜŞÜK BÜÜYME FİYATLANDI ŞU AN DİPTEYİZ
Strateji Menkul Değerler Fon Yöneticisi Bülent Topbaş: İçinde bulunduğumuz seviyeler dip değilse felaket senaryosu vardır. Bir iki haftalık satışta dünyanın düşük büyüyeceği fiyatlandı. Burada fiyatların içinde olmayan iki tane şey var. Birincisi; genişlemeci politikalara rağmen düşük büyüme değil çift resesyona gidiliyor. İkincisi; Avrupa'daki borç sorunu yönetilemeyecek. Bana göre düşük büyüme fiyatlandı. Bundan sonra hisselerin daha hızlı toparlanmasını bekliyorum. Ek gevşeme adımları gelirse bu etkili olabilir. Bence buralar dip denebilir. Çünkü şu anda zaten Türk bankacılık hisseleri defter değerinin altına geldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder