Akaryakıt Ucuzlayacak Mı?

Danıştay akaryakıt sektörünün denetimine ilişkin kritik bir karar verdi.

Danıştay, EPDK´nın 2009´da uyguladığı tavan fiyat hukuka uygun dedi. Akaryakıtta fiyatların olması gerekenden fazla yükseldiğini tespit eden EPDK, 26 Haziran 2009´da 2 ay süreli ´'tavan fiyat'´ uygulamasını uygulamaya kararı verdi. Kararla şirketlerin kâr marjını ve satış fiyatına tavan sınır getirdi. Bir akaryakıt dağıtım şirketi EPDK´nın kararının hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, "Yalnızca dağıtım bayisi kâr marjı azaltılmış, fiyat parametreleri de doğru oluşturulmamıştır" gerekleri ile kararın iptalini istedi.

Danıştay 13. Dairesi davada son sözü 2 yıl sonra söyledi. Mahkeme, karar alma sürecinde Rekabet Kurulu´nun kararlarına atıf yaparak "Petrol fiyatlarındaki düşüşün fiyat artışına kıyasla aynı duyarlılıkta yansıtılmadığı, şirketlerin fiyat düşüşünü bazen gecikmeli bazen nisbi yansıttığı, EPDK´nın kanun uygulanmasını istemesine rağmen bu kriterler esas alınmadan bildirimde bulunulduğu görülmüştür" denildi. Sabah´ın haberine göre, petrol piyasası faaliyetleri, rekabeti engelleme, bozma veya kısıtlama amacı taşıyan durumlarda 2 ayı geçmemek üzere tavan fiyat uygulamaya yetkili kılındı.

BENZİNDE VERGİ DE YÜKSEK
Türkiye, benzindeki dolaylı vergide (KDV ve ÖTV) AB ülkeleri arasında birinci, motorinde ise İngiltere´nin ardından ikinci sırada. Benzinde litre başına 1.14 euro vergi alınan Türkiye´yi 0.99 euro ile Yunanistan ve Hollanda, 0.93 euro ile İngiltere ve İsveç, 0.90 euro ile Almanya ve Finlandiya takip ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder