Libya'da Petrol Savaşı

Libya'da 6 aydır devam eden iç savaş sona ermek üzereyken petrol savaşı başladı!


Muhalifleri en büyük destekçisi (!) olan Batılı ülkeler, petrol şirketleri aracılığıyla petrolden en büyük payı kapmak için kendi aralarında adeta savaşa başladı.


ABD, Fransa, İngiltere ve İtalya'nın başını çektiği batılı ülkeler Dünya'nın en büyük petrol üreticisi olmamasına rağmen Cezayir ile birlikte en kaliteli petrol üreticisi olan Libya'nın petrolüne talip.


Deyim yerindeyse en tatlı petrol Cezayir ve Libya'dan çıkıyor. Yaşanan iç savaştan önce günde 1.3 milyon varil petrol üreten Libya'nın şu anki günlük varil üretimi 50 bin varil seviyelerine geriledi.

Yukarıda kalın mod ile yazdığım ifade iç savaşın Libya petrolüne vurduğu darbeyi gözler önüne seriyor. Ülkenin büyük miktarda bir dış yardıma ihtiyacı var. Kaddafi ailesinin mal varlığı gereken ihtiyacı tek başına karşılayabiliyor. Ancak bu paranın özgür Libya'ya aktarılması yılan hikayesine dönebilir. Yapılan hesaplara göre petrol üretiminin eski seviyeye ulaşabilmesi için 1.5 yıl gerekiyor. Fakat daha Libya'da iç savaş resmi olarak sona ermeden Batılı petrol devleri harekete geçti.

ABD'nin petrol şirketleri ilk harekete geçenler arasında yer alıyor. Amerikalı diplomatlar aracılığıyla muhaliflerle görüşmeye başlayan Marathon Oil, Libya'ya giren ilk Amerikalı şirket olmayı hedefliyor. Kaddafi döneminde Amerikalı şirketler Libya petrol rezervlerine yatırım yapamıyordu. BP ve Shell de petrol üretimine başlamak için fırsat kolluyor.

Libya'ya yakınlığı nedeniyle NATO'nun hava harekatına ev sahipliği yapan İtalya, pastadan en büyük payı almayı amaçlıyor. Savaştan önce de Libya'daki en güçlü Batılı petrol şirketi olan İtalyan ENI eski anlaşmalardan doğan haklarını yeni dönemde de korumak istiyor.

Libya'daki bir diğer iddialı ülke de Fransa. Kaddafi karşıtı NATO operasyonunu başlatma konusunda çok aktif olan Fransa, kendi petrol şirketlerine torpil geçilmesini arzuluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder