Merkez Bankası Bugün Toplanıyor

Merkez Bankası bugün toplanıyor. Ekonomistlerin görüşleri ise ikiye ayrılmış durumda. Bir kısmı "Faiz bu ay inmez" diyor, bir kısmı ise küresel durgunluk nedeniyle yeni bir indirimin olacağını belirtiyorlar. Bende size soruyorum: Faiz iner mi? İnmez mi?

Geçen ay faizi yarım puan düşüren Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu Başkanı Erdem Başçı başkanlığında bugün toplanıyor. Para Politikası Kurulu öncesinde piyasalardaki ağırlıklı görüş yeni bir faiz indirimi olamayacağı yönünde. Ancak Merkez Bankası'nın son raporlarını dikkate alarak küresel durgunluk nedeniyle faiz indirimlerinin bu toplantıda da devam edebileceği ihtimalini atlamamak gerekiyor. Merkez Bankası'nın sıcak paraya dolayısıyla cari açığa önlem almak amacıyla gerçekleştirdiği faiz indirimi ve mevduat munzam karşılıklardaki artış politikasının döviz kurlarında artış kadar bono ve mevduat gibi ikincil piyasa faizlerinde de düşeşe neden olduğu görülüyor. Yılbaşından bu yana kur artarken bono faizlerinde düşüş gözleniyor. Bir süredir yüzde 8'in altına inen bono faizi dün de yüzde 7.89 seviyesine geldi.

Başcı Jackson Hole'e gidiyor
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Federal Reserve Bank of Kansas City'nin dünyanın önde gelen merkez bankaları başkanları ve akademisyenlerinin katılımıyla düzenlediği Jackson Hole toplantılarına katılmak amacıyla yarın ABD'ye gidecek. Toplantıda ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke de konuşacak. Bernanke'nin konuşmasının piyasaların yönünü belirleyecek. Ayrıca Bernanke'nin konuşmasında varlık alımı konusunda ipucu vermesi de bekleniyor.

ABD'den Açıklama Gelmeden Faiz İndirimi Olmaz
Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, Merkez Bankası'nın cuma günü ABD'den gelecek açıklamayı görmeden hareket etmeyeceğini söyledi. Döviz kurunda tansiyonunun yüksek olduğunu söyleyen Atakan şunları kaydetti: "Faiz indirimini bir ay sonraya bırakabilir. Döviz munzam karşılıklarını rahatlatabilir"

Küresel Baskılar Büyümeye Yüklenirse Faiz İner
Morgan Stanley Ekonomisti Tevfik Aksoy "Politika faizinin görünümüne baktığımızda, küresel makro koşulların iç büyümeyi belirgin bir baskı altında bırakması halinde Merkez Bankası'nın indirime gitmeye hazır olduğunu düşünüyoruz" dedi. Bankanın geçen ay yaptığı indirimi hatırlatan Aksoy konuşmasına şöyle devam etti: "Para politikasında bundan sonraki adımın zorunlu karşılıklarda indirim olduğunu, ancak politikada ek gevşemenin gerekli olması halinde yeni faiz indirimleri gerçekleşebileceğini düşünüyoruz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder