Piyasalar Güne Hızlı Bir Başlangıç Yaptı

Avrupa'da meydana gelen borç krizinin Fransa'yı da tehdit etmeye başladığı söylentilerinin çıkmasının ardından küresel piyasalarda, dünün aksine aşırı satışlar meydana geliyor.

Avrupa'daki borç krizi tehlikesinin Fransa'yı da tehdit etmeye başladığı söylentileriyle dün ikinci düşüş dalgasını yaşayan küresel piyasalarda, aşırı satışlardan sonra tepki yükselişi yaşanıyor. İMKB güne yüzde 2.5'lik artışla başlarken, içeride TL değer kazanıyor. Dolar/TL 1.75, euro/TL ise 2.50 seviyesinde bulunuyor.

Dün ikinci seansta sakin seyreden piyasalara bir anda, Fransa'nın notunun düşeceği söylentisi daha sonradan kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen yalanlamaya rağmen başlayan satış dalgasını durdumaya yetmedi.

ABD'de Çok Sert Düşüşler Yaşanıyor!
Bu haberle birlikte ABD piyasaları önceki gün yaşadığı sert yükselişle elde ettiği kazancı geri verirken Dow Jones sanayi endeksi yüzde 4.6, S&P 500 Endeksi 4.4 ve teknoloji Endeksi Nasdaq da yüzde 4.1 geriledi. Bozulan havanın ardından Asya piyasaları da güne sert ekside başladı ancak daha sonra satışların aşırı olmasıyla gelen tepki alımlarıyla seans sonuna doğru toparlandı.

Japonya'da Nikkei 225 Endeksi günü yüzde 1, Hong Kong Hang Seng Endeksi ise yüzde 1.4 ekside bulunuyor. Çin'de ise Şangay Borsası yüzde 0.5'e yakın primle işlemlerini sürdürüyor.

Piyasada yaşanan sert hareketleri değerlendiren ING Finansal Piyasalar araştırma masasından Prakash Sakpal, "Riskli varlıklarda istikrarlı bir yükselişin, euro bölgesinde yaşanan borç krizi nedeniyle ortaya çıkan endişenin önemli ve sürdürülebilir şekilde azalmasıyla yaşanabileceğini düşünüyoruz. Bunun için ayrıca güçlü küresel büyüme ve borç krizinin çözümüne ilişkin kapsamlı bir planın ortaya konması da gerekiyor. Ama bu bahsettiklerimizden hiç biri şu andaki senaryolarda bulunmuyor" dedi.

İMKB Açılışta Çok Hızlı Yükseliyor!
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ise dünkü sert satışlara tepki vererek açılışta yüzde 2.5 yükselişle 51 bin 600 puandan açıldı.

Tekstil Yatırım Vadeli İşlemler Yönetici Yardımcısı Şebnem Türkeli, piyasadaki volatilitenin çok yüksek olduğunu, satışların paniğe dönüşmesinin de bu volatiliteyi artırdığını söyledi.

Türkeli, "Aslında yaşanan değer kaybı çok aşırı. Bu düşüşün tepkisi de sert olur. Fakat tepki yükselişlerininh satış fırsatı olarak kullanıldığını görüyoruz. Kritik dirençler aşılmadığı sürece bu eğilim devam edebilir" dedi.

Türkeli, borsada bugün için destek seviyelerini 49 bin 200 ve 48 bin, direnç seviyelerini de 51 bin 700 ve 52 bin 500 olarak telaffuz etti.

Dolar İçin Kritik Seviye: 1.75
Doların 1.70 seviyelerini aştığını yazdıktan sonra bir analiz yazımda doların 1.70 seviyelerinde kalıcı olarak durabileceğini tartışmıştım. Bu analizime bir destekde Ata Portföy stratejisti Serdar Pazı'dan geldi. Pazı: Fransa ile ilgili dedikodular yalanlansa da piyasada hakim olan panik havasının algılamaların bozulmasına neden olduğunu söyledi.

Pazı sözlerine şöyle devam etti: "Dolar 1.75 üzerinde kaldığı sürece yön yukarı. 1.78 seviyesi ise direnç. Eğer bu bölge geçilirse tarihi zirve olan 1.82-1.83 TL bandına hareketlenebiliriz"

Altın Rekor Üstüne Rekor Üstüne Rekor... Kırıyor
Güvenli liman altının onsu da olumsuz havayla birlikte 1,813 doları görerek yeniden yeni rekorunu kırdı. Altın şu anda 1,790 dolar seviyesinden işlem görüyor. Altın alımlarında gösterilen teminatın artırılması değerli madenin yükselişini frenledi. Ancak bu tip önlemlerin geçici etkileri olduğu aşikar.

Petrol ise küresel büyümeye yönelik kaygılarla geriliyor. ABD ham petrolün varil fiyatı yüzde 0.3'lük kayıpla 82.50 dolar seviyesinde bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder