Doğalgaz ve Elektrik Zamlandı, İşte Yeni Tarife!

İtalya'ya indirim Türkiye'ye Zam isimli haberimin sonunda buna bağlı olarak gerçekleşecek olan doğalgaz zammının Ekim ayında gerçekleşeceğini yazmıştım. Ve beklenen zam açıklaması geldi.


EPDK tarafından yapılan açıklamada, 1 Ekim’den itibaren elektrik fiyatlarına meskende yüzde 9.57, sanayide yüzde 9.26, ticarethanelerde yüzde 0.55 zam yapıldı. TETAŞ’ın toptan satış fiyatları ise yüzde 19.41 artırıldı. Elektrik ve doğalgaza zam gelip gelmeyeceğinin sorusu üzerine dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Döviz fiyatlarının arttığı, hammadde fiyatlarının arttığı, doğalgaz fiyatının petrol fiyatlarının arttığı ortamda tabii ki bu manada zorlanıyoruz” dedi.

Fosil Enerji ve Mineral Rezervleri ile Kaynakları İçin Birleşmiş Milletler Çerçeve Sınıflama Çalıştayı’nda soruları yanıtlayan Yıldız, mali sürdürülebilirlik açısından BOTAŞ ve TETAŞ gibi kurumların petrol ve döviz fiyatlarının artışından etkilendiğinin altını çizerek şunları kaydetti: “Vatandaşın lehine kullanabilecek yapıyla kurumlarımızın bütçelerinin bilançolarının mutlaka optimum bir noktada buluşması lazım”

İşbirlikleri Süreçten Etkilenebilir
Bir gazetecinin, “Türkiye’nin Suriye’ye yaptırımları söz konusu. Orada TPAO’nun çeşitli anlaşmaları vardı, bu anlaşmalar ne olacak” sorusu üzerine Yıldız, Suriye’ye insani bir pozisyon olan elektrik ihtiyacıyla alakalı konuda şu anda bir değişiklik bulunmadığını, fakat petrol ve doğalgaz ile ilgili çalışmaların ve işbirliklerinin süreçten etkilenebileceğini belirtti.

Kıbrıs’ta sondaj kriziyle ilgili gelişmelerin sorulması üzerine Yıldız, bölgeden elde edilecek gelirlerin bütün Kıbrıs halkı ile paylaşılması halinde tavırlarının ılımlı olacağını söylediklerini anımsattı. Yıldız, Piri Reis gemisinin de sismik faaliyetlerine devam edeceğini bildirdi.

Rusya İle İlgili Doğalgaz Konusu
Yıldız, Rusya ile batı hattı anlaşmasının bu yılın sonunda biteceğinin anımsatılması üzerine, bu çerçevede Rusya’dan bir doğalgaz indirimi istediklerini kaydetti. Yıldız, Rusya’nın bu indirime yeterli oranda cevap vermemesi durumunda, kontratın sonlandırılmasını irade olarak ortaya koyacaklarını söyledi. Son 29 ayda doğalgaz hammadde fiyatlarının yüzde 39 civarında arttığını ifade eden Yıldız sözlerine şunlarıda ekledi: “Bu fiyat artışının kaldırabileceğimiz bir kısmının olması lazım. O yüzden hammadde girişlerimizin hepsini tek tek elden geçireceğiz. Daha doğrusu kontratı biten her anlaşmayı tek tek elden geçireceğiz. Bunların içinde Batı Hattı da var. Yeterli indirimi göremezsek anlaşmayı sonlandırırız”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder